Hvilke trends påvirker fremtidens arbejdsplads?

Danmarks kontorlandskaber og arbejdspladser var allerede i opbrud pre-corona, men de ulmende fremtidstrends fik for alvor kraft til at fremrykke transformationen, da hele landet arbejdede hjemmefra. Medarbejdere og CEO’s fik tid til at reflektere over arbejdstid og fleksibilitet, og dette har uundgåeligt rykket ved kontoret, som vi kendte det.
Fremtidsforsker Louise Byg Kongsholm stiller skarpt på, hvad fremtidens arbejdsplads skal kunne tilbyde for at tiltrække medarbejdere.

”Trends accelererer under en krise.” Så kort og præcist kan det siges fra fremtidsforsker Louise Byg Kongsholm, om den måde coronakrisen trykkede speederen i bund på fremtidens arbejdsplads. Mange af de igangværende trends omhandlende hjemmearbejde, mere fleksible arbejdstider og gode medarbejderfaciliteter var allerede til stede inden pandemiens begyndelse, men blev i den grad forstærket; ”Vi er rykket fem år frem på kun ét år. Som virksomhedsejer handler det derfor, mere end nogensinde, om at kunne tilbyde sunde og fleksible rammer i et højhastighedssamfund med medarbejdere, som stiller større krav,” lyder det fra Louise Byg Kongsholm.

fremtidsforsker

Vi er afhængige af convenience
Det moderne menneske er blevet afhængig af convenience. Vi skal træffe 2000 beslutninger på én dag, og bliver bombarderet med notifikationer og valgmuligheder i en endeløs informationstsunami.

Derfor har vi brug for hjælp til at gøre hverdagen nemmere og få ro til at fokusere. ”En af de helt store megatrends hedder: Seeking silence,” fortæller Louise Byg Kongsholm. Ro og fordybelse er en mangelvare, men også et af de steder, hvor det moderne kontor virkelig kan træde til med ’mindful områder’, mødebokse, støjreducering og sundhedsboostende faciliteter. Det moderne kontor skal være meget mere end et skrivebord. Det skal fungere som et 360 graders servicecenter, der sætter medarbejderens behov i fokus. Særligt også for at gøre forskellen mellem hjemmekontoret og arbejdspladsen større. Hjemmearbejde er efterspurgt, ingen tvivl om det, og derfor skal kontoret tilbyde socialt fællesskab og faciliteter, som gør det attraktivt at møde fysisk ind på arbejdspladsen.

Med til fortællingen om convenience hører også bæredygtighedstrenden: ”Green is the new gold,” uddyber fremtidsforsker Louise: ”Bæredygtighed skal være på dagsordenen, men den skal være så ukompliceret og lavpraktisk som muligt. I kontormiljøets verden betyder dette, at bæredygtigheden skal være intuitiv uden at forstyrre arbejdslivet. Det er op til kontorudbyderen at facilitere bæredygtige rammer i arkitektur, materialevalg og forbrug.”

Health is the new wealth
En anden megatrend som fremtidsforsker Louise Byg Kongsholm fremhæver, handler om sundhed. Under mantraet: ”Feeling good is the new loooking good,” understreger Louise, hvordan vores ydre fremtoning ikke længere er nok på arbejdspladsen og som vindende statussymbol. Status og luksus handler i højere grad om at have en sund krop og undgå stress – både i arbejdslivet og privat. Derfor skal fremtidens arbejdspladser imødekomme et stigende behov for fysisk aktivitet, der kan få os op af kontorstolen flere gange i løbet af arbejdsdagen.

Har du taget din kollega
med på en Walk & Talk?

Hos The Union vil vi gerne opmuntre til en aktiv arbejdsdag. Derfor har vi gjort det nemt for dig og planlagt en inspirerende gårute lige i nærheden af din arbejdsplads. Ta’ din kollega med på turen i frokostpausen eller til mødet og oplev at samtalen får helt nye dimensioner.

kvinde snakker med mand

Medarbejderglæde frem for alt

mand smiler

The Union arbejder systematisk med bæredygtighed

walk and talk forbi arbejdsstation

Fremtiden er fleksibel - det samme er The Union

to personer sidder i sofa

Få mere for mindre