Sådan får I succes med den hybride arbejdsplads
Interview med Cynthia Koetsier-Beerten, landechef for Cisco Danmark
De seneste år har alle i den vestlige verden lært, at der ud af det blå kan opstå nye, altomstyrtende begivenheder som krige, pandemier, forsyningskriser og renteniveauer, som ingen ville have gættet på. Begivenheder, der vender op og ned på vores måde at være mennesker og drive virksomhed på, og som kan opstå lige om lidt igen i nye former og under nye omstændigheder, som vi ikke engang kan stave til i dag.
”Der er blevet sat en bunsenbrænder under en trend, der allerede var i gang; nemlig at globaliseringen har gjort det svært at se ret langt ud i fremtiden. Det er umuligt at følge langsigtede strategiplaner, for så stiger renten, så sidder der et skib fast i Suezkanalen, og så stormer nye konkurrenter frem, som man slet ikke havde set komme,” siger Ulf Gaardsted, rådgiver inden for udvikling af workspaces.
Med så megen usikkerhed er nogle andre parametre nødt til at være helt kendte. Og her er fleksible kontorlejemål et af de håndtag, som virksomhederne bruger til at ruste sig, fortæller Ulf Gaardsted.
Han oplever, at både små startups og store, etablerede virksomheder bruger fleksibiliteten som en forsikring mod nogle af de elementer, der kan ryste forretningen i en usikker fremtid. Samtidig er mange store virksomheder udfordret på at kunne skabe innovation hurtigt nok, og her giver deleøkonomi også nye muligheder.
”For 20 år siden var det kun små virksomheder, der boede i kontorfællesskaber, og efterhånden som man vækstede sin virksomhed, lavede man sit eget domicil. Men nu er også de større virksomheder bevidste om, at der ligger vigtig videndeling og employer branding i et kontorhus, der har et dna, som andre virksomheder er med til at skabe. I den virkelighed kan ens bedste kollega sagtens arbejde i et andet CVR-nummer, fordi de andre beboere i huset er med til at skabe den innovation, som de fleste virksomheder godt ved, er nødvendig,” forklarer Ulf Gaardsted.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv opdateret med ny viden og inspiration til at drive en sund forretning. Lige fra dybdegående ekspertinterviews og virksomhedsportrætter til velskrevne artikler om vores om vores services og faciliteter samt aktuelle tendenser.
I flerbrugerhusene oplever han også, at de fysiske rammer er helt afgørende for, at de ansatte har lyst til at komme på kontoret, og det er faktisk helt afgørende for succes.
”Under corona opdagede mange større virksomheder, at medarbejderne fint kunne arbejde hjemme og holde produktiviteten, nogle kunne endda højne den. Men over tid begyndte der at ske noget med sammenhængskraften både i teams og virksomheder. Der er simpelthen ting, som ikke fungerer, når medarbejderne ikke mødes,” fortæller Ulf Gaardsted.
Ifølge lederstof.dk viser studier, at ledere er mere tilbøjelige til at overse de medarbejdere, der arbejder hjemme. Også selvom nogle medarbejderes præstation og produktivitet stiger, når de arbejder hjemme. Desuden viser forskningen også, at small-talk er med til at binde en organisation sammen.
“Hvis vi kun sidder ved hver vores zoom-skærm i hvert vores køkkenalrum, så er det svært at få sparring, og vi får ikke det uformelle møde ved kaffemaskinen eller over frokostbordet, som gør, at der opstår nye ideer og samarbejder, eller hvor du fornemmer at en kollega har det svært. Det kræver selvfølgelig, at medarbejderne har lyst til at møde ind på kontoret. Og her er en indretning med naturlige friktionspunkter som kaffebarer og loungeområder med til at skabe og understøtte innovationen, siger Ulf Gaardsted.
Sådan kan både små og store virksomheder opbygge en agil forretningsmodel
Fleksible vilkår: Overvej et kontor med fleksible vilkår og gør i højere grad brug af projektansættelser, freelancere eller specialiserede underleverandører. Summen af dette kan nedbringe de faste omkostninger hurtigt og være med til at gøre forretningen mindre sårbar, når dagsordenen ændrer sig.
Aktivitetsbaseret indretning: Indretningen og omgivelserne i kontoret har stor indflydelse på arbejdsglæden og innovationen i virksomheden. Tænk derfor over at indretningen skal være aktivitetsbaseret med forskellige og inspirerende arbejdszoner.
Det fysiske møde: Indretningen skal desuden sikre, at medarbejderne får lyst til at møde ind på kontoret. Dette understøttes også af forskning, som viser, at det fysiske møde og den uformelle sludder er med til at binde en organisation sammen og ikke mindst fremme udvikling og innovation i virksomheden.
Interview med Cynthia Koetsier-Beerten, landechef for Cisco Danmark
Interview med Jeanette Varberg, arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet
Interview med Ulf Gaardsted, rådgiver inden for udvikling af workspaces
Hos The Union har vi servicerede kontorhuse i København, Aarhus og Odense. Med PFA i ryggen skaber vi sunde rammer, der giver glade medarbejdere og en solid bundlinje. Hos os flytter jeres virksomhed ind på fleksible lejevilkår og deler attraktive fællesfaciliteter (og regningen) med andre virksomheder.
Vi taler løbende med fageksperter om det at drive en sund forretning.