Sådan får I succes med den hybride arbejdsplads
Interview med Cynthia Koetsier-Beerten, landechef for Cisco Danmark
Kvinders position i samfundet blev lukket ned i Middelalderen. Men inden da havde både mænd og kvinder adgang til magt, og den diversitet kan vi gentænke igen – til stor gavn for både kvinder, mænd, virksomheder og samfund.
Foto: Tobias Nicolai
Jeanette Varberg samler på undtagelser.
Som arkæolog og museumsinspektør på Nationalmuseet gransker hun fortiden for at spinde en tråd til nutiden, og her viser det sig, at undtagelser er spændende at samle på. For når de er mange nok, bliver undtagelserne til nye indsigter, som kan hjælpe os i dag.
”Selvom vi aldrig har haft et matriarkat, så har patriarkatet historisk været blødt mere op, og der har mange steder i historien været mere plads til, at kvinder havde betydning og noget at skulle have sagt. Så hvis vi lykkes med at opnå mere ligestilling i dag, vender vi tilbage til noget gammelt, og det er der en melodi i. For så bliver det ikke et spørgsmål om, hvad du og jeg mener om ligestilling, men om hvordan øget ligestilling historisk set har hjulpet os til at klare os godt,” forklarer hun.
Foto: Tobias Nicolai
Om Jeanette Varberg
Jeanette Varberg er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet. Hun beskæftiger sig med at koble forhistorien til nutiden, hvor især kvinderne i oldtiden kan hjælpe os i dag.
Foto: Tobias Nicolai
I anledning af kvindernes internationale kampdag den 8. marts er det derfor oplagt at sætte fokus på at omdefinere måden, vi skriver historie på i dag – og give kvinderne en mere synlig og aktiv plads.
”Hvis vi tænker på de årstal, som vi hæfter historien op på, så er det ofte krige og erobringer, der er båret af vrede og aggressive manddomsfortællinger. Men der er masser af historiske eksempler på, at både kvinder og mænd har haft adgang til magt, og derfor er det så vigtigt at have andre, parallelle fortællinger, hvor kvinder har haft lige så stor betydning som mænd,” siger Jeanette Varberg.
Et amerikansk forskerhold har f.eks. vist, at hulemalerier i Sydfrankrig under den sidste istid er frembragt af kvindehænder, hvilket fuldstændig ændrer opfattelsen af, at de første kunstnere i verdenshistorien var mænd.
Grave i Sydamerika viser, at piger var storvildtjægere i Jægerstenalderen, og at kvinder kunne lede ceremonier i Bronzealderen. Og kvindegrave fra Vikingetiden har også været fyldt med våben. Alt i alt vidner det om, at kvinder har haft en anden social status end den historie, vi ynder at fortælle; nemlig at kvinder har stået under manden og passet hus og hjem.
”Helt op til Vikingetiden havde kvinder en stemme i samfundet. Men da kristendommen kommer til Norden i begyndelsen af Middelalderen, stopper kvinder med at have en offentlig stemme og bliver hensat til hjemmet. Og siden har dét været den dominerende historie,” siger Jeanette Varberg.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv opdateret med ny viden og inspiration til at drive en sund forretning. Lige fra dybdegående ekspertinterviews og virksomhedsportrætter til velskrevne artikler om vores om vores services og faciliteter samt aktuelle tendenser.
Men hvis vi vil klare os bedst muligt som individer og samfund, er vi nødt til at udfordre den fortælling. For både mænd og kvinder har brug for noget at spejle sig i, og historien viser os også, at der er god grund til at dele magten: Da vi var jægere og samlere efter den sidste istid, skulle både mænd og kvinder kunne sy og jage, for hvis en af dem døde, så kunne den anden overleve. Alligevel dominerer et forældet køns- og historiesyn ifølge Jeanette Varberg, som med endnu et historisk eksempel opfordrer til, at vi finder alternativer baseret på videnskab frem for antagelser: I det nordlige Skåne fandt man i 1930’erne et skelet, der blev kaldt Fiskeren, fordi knoglerne blev fundet sammen med forskellige fiskeredskaber. Men da en ny teknologi årtier senere viste, at skelettet havde født ni børn og derfor måtte være en kvinde, blev det omdøbt til Moderen.
”Det viser med al tydelighed, at vi er forudindtagede, og de automatreaktioner er vi nødt til at rykke på, hvis vi skal rykke os,” fastslår Jeanette Varberg.
For vi ved fra både historie og nutidig forskning, at diversitet er en stor fordel. F.eks. medvirker stor forskelligartethed blandt kollegaer til social samhørighed og trivsel i teams. Vi ved også, at erhvervslivet med fordel kan tænke mere i ligestilling og diversitet for at understøtte innovationen i forretningen, for diversitet i organisationer gør dem ikke bare mere innovative, men også bedre til at omsætte nye idéer til praksis. Og vi har forskningsmæssigt belæg for, at en højere andel kvinder i direktioner har en positiv og signifikant effekt på virksomhedernes performance. Derfor skal vi hen til at sted, hvor vi ser diversitet som en selvfølge i stedet for noget, vi skal kæmpe for.
Kilde: Jeanette Varberg og Berlingske
”Vi mangler stadig i bestyrelser, topledelser og offentlighed, at flere kvinder tør træde ind på scenen og tage ordet, som de også har gjort historisk. Og at de bliver givet plads til at gøre det, så kompetencer kommer før køn. Når det kunne lade sig gøre i Vikingetiden, kan det selvfølgelig også lade sig gøre i dag,” siger Jeanette Varberg.
Selvom der heldigvis allerede er en bevægelse i gang, tror Jeanette Varberg, at det er en holdningsændring, der tager generationer. Undervejs er det vigtigt ikke at give op og huske på, at både mænd og kvinder skal kunne spejle sig i den nye fortælling.
”Mænd er jo ikke kun erobrere. Og meget ofte er deres problemer ikke en del af ligestillingsdebatten. Men de er jo lige så vigtige, for det kan godt være, at mænd dominerer i toppen af samfundet, men de dominerer også i bunden. Så mænds udfordringer skal selvfølgelig tages lige så alvorligt som kvinders,” påpeger Jeanette Varberg.
Som arkæolog ved hun, at man skal være tålmodig. Men når vi nu ved, at begge køn vinder, når vi deles om magten og opgaverne, synes hun alligevel godt, at vi kunne sætte lidt mere fut under forandringerne.
”Når mænd udgør hovedparten af medlemmerne i en bestyrelse, er der meget lille chance for, at de peger på en kvinde, når der skal rekrutteres nye medlemmer, selvom det ville give en bedre bestyrelse. Derfor kan en mulighed være at se, hvad kvoter kunne gøre for at bryde med norm og sædvane. Måske kan det være en starthjælp, som kan bringe os på niveau med vores nabolande ift. ligestilling. For når kvinderne først er inde i bestyrelserne, kan de trække deres netværk ind, og så behøver vi ikke slet kvoter,” siger Jeanette Varberg og tilføjer:
”Når en teenagepige kunne nedlægge en mammut med kløgt, spyd og styrke i istiden, så kan unge kvinder i dag også frygtløst kaste sig igennem glaslofterne til magtens kontorer. Men det kræver, at vi gentænker den måde, vi skriver vores historie på.”
Kilde: Thomas Lange, leder, ledelseskonsulent og erhvervspsykolog i AS3 Transition
Interview med Cynthia Koetsier-Beerten, landechef for Cisco Danmark
Interview med Jeanette Varberg, arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet
Interview med Ulf Gaardsted, rådgiver inden for udvikling af workspaces
Hos The Union har vi servicerede kontorhuse i København, Aarhus og Odense. Med PFA i ryggen skaber vi sunde rammer, der giver glade medarbejdere og en solid bundlinje. Hos os flytter jeres virksomhed ind på fleksible lejevilkår og deler attraktive fællesfaciliteter (og regningen) med andre virksomheder.
Vi taler løbende med fageksperter om det at drive en sund forretning.