Log ind

America First: En dyster tid, men grund til optimisme

Trump har sat verdensmarkedet i brand, og det giver stor usikkerhed for mange danske virksomheder. Men USA-analytiker Torsten Jansen maner til ro: EU og USA har stadig et af verdens tætteste økonomiske partnerskaber. Dog skal små og mellemstore virksomheder måske gentænke deres strategi.

Torsten Jansen, fast USA-kommentator på TV2 og Associeret Partner i Lead Agency

Donald Trumps handelsretorik og politiske kurs har rystet verdensmarkedet og skabt usikkerhed blandt mange danske virksomheder. Med nye toldsatser, udfald mod multilaterale organisationer som FN og Nato og et ønske om at genskabe det oprindelige Amerika, er det tydeligt, at der er en revolution i gang i USA; en revolution, som ifølge USA-analytiker Torsten Jansen kan spores helt tilbage til 1796.

”Trump appellerer til grundlæggende amerikanske værdier som frihed, religion og national suverænitet. Ved at bruge Bibelen, forfatningen og Uafhængighedserklæringen som symbolske pejlemærker fremstiller han sig selv som forsvarer af det oprindelige Amerika og tiltrækker dermed amerikanere, som føler, at disse værdier er truede af globaliseringen,” forklarer Torsten Jansen, der er fast USA-kommentator på TV2, Associeret Partner i Lead Agency, tidligere diplomat ved den danske ambassade i Washington og har boet en årrække i Guds eget land.

En ny økonomisk dagsorden

Med de symbolske pejlemærker som udgangspunkt handler Trumps politiske strategi i høj grad om at styrke USA’s økonomiske position gennem toldsatser og national økonomisk styring. Ved at gøre op med frihandel og favorisere bilaterale aftaler vil han beskytte amerikansk industri og amerikanske arbejdspladser og ønsker at påvirke olieprisen, dollaren og renten for at fremme eksport og stimulere vækst og investering.

De virksomheder, der er mest udsatte, er dem uden lokal tilstedeværelse i USA, samt små og mellemstore virksomheder, der ikke har ressourcer til hurtigt at omstille deres strategi,” siger Torsten Jansen.

I en tid, hvor verdensmarkedet vakler, handler det for dansk erhvervsliv derfor ikke om at frygte forandringerne, men om at forstå dem og forsøge at reagere proaktivt - gennem strategitilpasning, refleksion og handling

”Trump mener, at frihandel har skadet USAs økonomi og sendt alt for mange job til udlandet. Derfor ser han toldsatser som et middel til at beskytte amerikansk industri, reducere handelsunderskud og styrke USAs handelsposition – alt sammen passet ind i hans America First-vision om økonomisk nationalisme,” fortæller Torsten Jansen.

Det transatlantiske bånd holder

Den nye politiske linje har skabt bekymring hos mange danske virksomheder, men Torsten Jansen maner til ro: Selvom Trumps udmeldinger kan lyde dystre, er virkeligheden mere nuanceret. Danmark har en stærk økonomi, og USA og EU har stadig et af verdens tætteste økonomiske partnerskaber. De står ifølge Udenrigsministeriet samlet for mere end 50 pct. af verdens BNP og næsten halvdelen af verdenshandlen. Over 14 millioner job i begge regioner er direkte forbundet med det transatlantiske samarbejde.

”Så selvom der kan være politiske spændinger, er handelsforbindelserne robuste, og mange virksomheder har allerede strategier til at navigere i politisk usikkerhed. Forbindelsen er svækket, ja, men den forsvinder ikke,” siger Torsten Jansen.

Tilmeld nyhedsbrev

Få viden og inspiration direkte i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv opdateret med ny viden og inspiration til at drive en sund forretning. Lige fra dybdegående ekspertinterviews og virksomhedsportrætter til velskrevne artikler om vores om vores services og faciliteter samt aktuelle tendenser.

En dyster tid men grund til optimisme

Derfor mener han heller ikke, at danske virksomheder skal afskrive USA, men derimod gentænke deres tilgang til det amerikanske marked. Diversificering, innovation og solid strategi er nøgleord i denne tid. For Trump kan skabe ravage, men han er stadig afhængig af Kongressen, Højesteret og det amerikanske folk.

”Jeg tror på, at der er en virkelighed på den anden side af Trump, og at det transatlantiske værdifællesskab vil bestå. Så vi skal ikke afskrive USA fuldkommen, for det vil skade Danmark og Europa – og svigte alle de gode amerikanere, som der er flere af end det modsatte,” siger han.

I en tid, hvor verdensmarkedet vakler, handler det for dansk erhvervsliv derfor ikke om at frygte forandringerne, men om at forstå dem og forsøge at reagere proaktivt – gennem strategitilpasning, refleksion og handling.

”De store virksomheder har set signalerne for længe siden og er allerede veletablerede i USA. Men en lille virksomhed, som lige har udviklet et innovativt produkt, der efter planen skulle sælges til en stor amerikansk virksomhed, bør gentænke sin strategi og nøje overveje, om markedet stadig er det rette,” siger Torsten Jansen og uddyber:

”Små og mellemvirksomheder har sjældent samme buffer som store koncerner og kan være mere sårbare over for toldsatser og andre politiske skift. Derfor kan de med fordel overveje, om det giver mening at fokusere på markeder med lavere risiko og mere stabile rammevilkår. Eller at indgå nye partnerskaber eller etablere lokal tilstedeværelse i USA.”

Uanset virksomhedsstørrelse er det afgørende at have en fleksibel eksportstrategi med plads til hurtige justeringer og overveje diversificering for at mindske afhængigheden af ét marked.

”Men heldigvis opererer mange danske virksomheder allerede globalt og ikke kun i USA. Kombineret med Danmarks stærke økonomi og det trods alt stadigt robuste transatlantiske bånd, er der stadig grund til optimisme i en dyster tid,” siger han.

ACTIONCARD

FAKTA: Dansk-amerikanske investeringsrelationer

  • USA er Danmarks største eksportmarked og samtidig det land, som Danmark har de største formueindtægter fra. I 2024 kom 18 pct. af de danske eksportindtægter og 21 pct. af de danske formueindtægter fra USA. Eksporten af varer udgjorde 68 pct. af den samlede danske eksport til USA.

  • Dansk eksport til USA er præget af international organisering af produktionen. Traditionelt tænker man på vareeksport som varer, der produceres i eksportlandet og dernæst fragtes og afsættes i importlandet. Det er imidlertid ikke det typiske billede for dansk vareeksport til USA. I 2024 krydsede 75 pct. af den danske vareeksport til USA ikke den danske grænse. Hovedparten af denne type af dansk eksport er varer solgt i udlandet i forbindelse med forarbejdning i udlandet.

  • Importen fra USA er domineret af tjenester. Den danske import af tjenester fra USA var i 2024 på 135,2 mia. kr., svarende til 71 pct. af den samlede import fra USA. Importen af tjenester fra USA udgjorde 17 pct. af den samlede danske tjenesteimport.

  • USA er det land, som Danmark investerer mest i, og samtidig det land, som investerer mest i Danmark. De danske investeringer i USA svarer til 94 pct. af dansk BNP i 3. kvartal 2024, mens de amerikanske investeringer i Danmark svarer til 74 pct. af dansk BNP.

    Kilde: Danmarks Statistik

FAKTA – gode råd til virksomheder

Store virksomheder:

  • Hold fast i strategien
  • Juster taktikken efter de politiske vilkår

Mellemstore virksomheder:

  • Genovervej strategien
  • Vær forberedt på at tilpasse taktikken hurtigt

Små virksomheder:

  • Overvej at fokusere på andre markeder eller lokal tilstedeværelse i USA
  • Lav en ny strategi med fokus på robusthed og diversificering

Kilde: Torsten Jansen

Måske vil du også kunne lide....