Sådan skaber I et godt indeklima på kontoret

Et godt indeklima afhænger i høj grad af smukke, naturlige materialer, store grønne planter, en passende temperatur, afdæmpede farver, en god akustik og lys, der imiterer naturens spil af lys og skygge.

Hjernen og kroppen skal udfordres på en passende måde, hvis vi skal trives i løbet af en lang arbejdsdag. 

Derfor er det afgørende at have fokus på et godt indeklima på kontoret, og her er det først og fremmest vigtigt at have fokus på ventilation og luftskifte i kontoret, så der hverken er for varmt eller for koldt. Aircondition til kontor kan være en løsning sammen med gardiner, der både kan bruges som værn mod sol og træk.

Store grønne planer og smukke naturlige materialer

Men udover aircondition og gardiner, er der rigtig mange andre ting i indretningen, som har betydning for indeklimaet.

Sofa og stor grøn plante
Fællesområde med lounge med høje sofaer og grønne planter
Lounge med bløde møbler og store planter

Store grønne planter er ikke blot smukke at se på, men renser også luften for kemiske stoffer og ilter rummet. Samtidig skaber de rumdelinger, som ikke er hårde for øjet, men glider naturligt ind i indretningen uden at forstyrre. 

Desuden kan smukke, naturlige materialer som træ eller bløde tekstiler give øget velære. Dels i sofaer og stole, hvor det er rarere at sidde på bløde sæder af bomuld end på syntetiske sæder, der hurtigt bliver fugtige. Dels som smukke gardiner eller puder.

Skal vi hjælpe dig med at afdække jeres behov?

Afdæmpede farer, god akustik og lys, der imiterer naturen

Et godt indeklima er også helt afhængig af en god akustik i rummene. Hvis arkitekturen ikke skaber en god akustik i sig selv, kan I bruge akustikplader, som nu også findes som billeder eller ligner terrasser.

Mennesker er den enkeltfaktor, der tilfører mest lyd – det spor vi trækker med os rundt, når vi skænker kaffe i caféområdet, sætter tallerkner i opvaskemaskinen i kantinen, snakker med vores kollega på gangene etc. Derfor giver det god mening at dele kontoret op i forskellige zoner, der kan suge lyden, og hvor medarbejderne kan søge hen alt efter, hvor de bedst kan koncentrere sig om arbejdet.

Fugleperspektiv på kontorområde med lounge, telefonboks/mutebox og grønne planter

Her gælder det som at have polstrede møbler, bløde puder og afdæmpede farver, der ikke stresser, men som hjælper på velvære, ro og effektivitet. 

Her spiller lys også en afgørende rolle for et godt indeklima – lys, som gerne må imitere naturens spil mellem lys og skygge, kulde og varme, så det velvære, vi oplever i naturen, også kan blive os til del i løbet af arbejdsdagen.

Læs også vores guide: Sådan øger I jeres medarbejdertrivsel med inspirerende faciliteter